Femtrådet tangbrosme (Ciliata mustela)

Denne vesle torskefisken minner om en liten og langstrakt brosme, men skiller seg tydelig fra andre tangbrosmer ved at den har fem skjeggtråder på fremre del av hodet. Derav det treffende navnet; femtrådet tangbrosme.

Femtrådet tangbrosme

Som vi ser av bildet over (og nedenfor), har den fire skjeggtråder på snuten. I tillegg har den en skjeggtråd på haka. Ellers kjennes fisken på at hodet er lite i forhold til kroppslengden, og at skinnet er glatt. Bakre ryggfinne og gattfinne strekker seg helt bak til halen, mens fremre ryggfinne er meget lav.

Tangbrosme

Femtrådet tangbrosme finnes langs hele norskekysten og i kyststrøk forøvrig i Nord-Europa. Den lever på grunt vann fra fjæra og ned til ca. 25 meters dyp. Den beiter på mindre krepsdyr, skjell og småfisk. Med sin beskjedne størrelse på maksimalt 25 cm. er den også føde for annen fisk og sjøfugl. Størrelsen har imidlertid gjort den uinteressant for kommersiell utnyttelse. Nedenfor ser vi den femte tråden som sitter på underkjeven til femtrådet tangbrosme. Når fisken tas på land, er det vanskelig å få øye på de andre skjeggtrådene og fremre ryggfinne som da legger seg tett inntil den glatte huden. Foto: fiskeslag.com

Ciliata mustela

 

About