Horngjel (Belone belone)

Det er vanskelig å ta feil av denne arten. Horngjel, også kalt nebbsild eller nebbesild, er meget karakteristisk med sin lange kropp og det spisse munnpartiet som likner at nebb. Som art tilhører den horngjelfamilien, men i våre farvann har vi bare en art.

belone belone

Ryggfinnen til horngjel sitter langt bak på ryggen. Horngjel kan oppnå en lengde på over 90 cm, og en veie opp til 1,3 kg. Munnpartiet – som får noen til å tro at den er en liten sverdfisk – er spekket med små og skarpe tenner.

tenner hos horngjel

Horngjel opptrer i store deler av Øst-Atlanteren, og den finnes også i Middelhavet og Svartehavet. I havet lever horngjel i stimer som vandrer pelagisk i de øvre vannlag. Om sommeren trekker den nordover, og til våre kyststrøk opptrer den gjerne samtidig med makrellen. Gyting foregår i kystnære strøk. Når hav-temperaturen langs norskekysten faller, setter stimene med horngjel kursen sørover.

Horngjel er en populær art for sportsfiskere ettersom den – i likhet med makrellen – kan gi skikkelig motstand. Som matfisk er den lite brukt i Norge, og dette skyldes nok både en ukurant fasong for tilbereding og fargen på ryggraden. Når du tilbereder horngjel, vil du tydelig se at det grønne fargestoffet i knoklene (vist på bildet nedenfor). Fargestoffet er imidlertid helt ufarlig. Den eneste andre arten i våre farvann som har likhetstrekk med horgjel, er makrellgjedda. Den inneholder ikke det grønne fargestoffet og har samtidig en rekke småfinner bak både ryggfinne og gattfinne.

Foto: fiskeslag.com

About

One thought on “Horngjel (Belone belone)

Comments are closed.