Pigghå (Squalus acanthias)

Pigghå er vår vanligste hai, og den tilhører håfamilien. Begrepet «hå» er imidlertid en gammel benevnelse på haier (jfr. håbrann, håkjerring, svarthå m.f.). Vi finner pigghå i store deler av Atlanterhavet, helt sør til Vest-Afrika og nord til Barentshavet.  Den er en art som trives best på dypt vann, men den kan også gå finnes høyere i sjøen. Den er imidlertid ikke å finne i overflaten. Bildet nedenfor viser en pigghå som er satt fri fra garn, og derfor samler seg før den setter kursen nedover.

pigghå

Hannene blir bare opp mot 90 cm. lange, mens hunnene kan nå en lengde på over 120 cm. og veie opp mot 9 kg. Den finnes ofte svømmende i stim, og den kan derfor opptre som ufrivillig bifangst i garnlenker på dypt vann. Arten er – i likhet med brugde og håbrann – fredet. Pigghå føder levende unger som klekkes fra en kapsel som løses opp inni hunnen. Vanligvis føder en pigghå 5-6 unger etter et svangerskap som varer nesten dobbelt så lenge som hos mennesker.

I likhet med flere andre hai-arter, vokser pigghåen sent. Selv om de fleste ungene fødes nære kysten, trekker de ut på dypere vann når de blir omtrent en halv meter lange. I havet foretar pigghåen lange vandringer i ulike vannlag på jakt etter føde. Sen vekst gir også sen kjønnsmodning, og evnen til reproduksjon starter først ved en alder på 10-12 år. Dette gjør arten ømfintlig for overfiske, og det tidligere kommersielle fisket med liner og garn er nå over. Pigghåen kan bli hele 25 år gammel.

Navnet pigghå, kommer at av haien har to pigger på ryggen. Foran hver av ryggfinnene står en giftig pigg som gir verk dersom du stikker deg (På bildet over ser vi piggen foran fremre ryggfinne). Giften er imidlertid ikke så sterk som hos fjesing.

Pigghå er en matfisk, og ble i England brukt i «fish’n ships» og i Tyskland som «Seeaal». Fra norsk side har den derfor gått til eksport. Pigghåen er en sårbar art og har vært underlagt ulike frednings-vedtak de siste årene. Dette gjelder også for fritidsfiske. Da pigghå gjerne opptrer i store mengder i enkelte fjorder, har dette skapt vansker for garnfisker. Yrkesfiskere har derfor fått mulighet til å levere pigghå under bifangst-bestemmelser, og det har vært mulighet for et eventuelt overvåkningsfiske. Foto: fiskeslag.com

About

Categories: Haier Stikkord: ,