Berggylt (Labrus bergylta)

Berggylt (Labrus bergylta) er en av de vakreste og mest fargerike fiskene i våre farvann. Den er kanskje ikke så sjarmerende når man må greie bergylt ut av et trollgarn ettersom fisken har piggete ryggfinne og skinnet er dekket av harde skjell. Likevel er berggylt en populær art blant sportsfiskere, og den er også en god matfisk når man først klarer å få beinfrie fileter.

berggylte

Berggylte er den største av våre leppefisker, og kan oppnå en vekt på hele 3,5 kg. Lengden kan komme opp i ca. 60 cm. Alle berggylter starter sin produktive del av livet som hunnfisker. Fisken er altså hermafroditt, og skifte av kjønn kan skje allerede når fisken blir kjønnsmoden (5-6 år gamle). Derfor får noen berggylter et meget kort liv som hunnfisk. Andre er hunnfisker i flere år, og ved 10-11 års-alderen er bortimot alle berggylter blitt hanner. Maksimum alder er rundt 25 år.

berggylt bilde

Berggylt finnes i en rekke fargevarianter, og da særlig blant de yngre fiskene. Fargen varierer også ut fra hvor fisken oppholder seg. Litt større individ har gjerne lyse marmoreringer under hodet og buken. Selv om fargevariasjoner i brunt, gult, rødt og oransje er mest vanlig, kan man også komme over variasjoner i med innslag av blått og grønt (som vist på bildet over). Fisken er ganske høyreist, og skiller seg her fra enkelte andre leppefisker som har en mer langstrakt kroppsfasong.

labrus bergylta

Berggylt finner du i store mengder i den ytre kystsonen – og da nære holmer og skjær. Den søker ly og skjul i tareskogen og i sprekker og hulrom i bergvegger. Om sommeren finner du den på meget grunt vann, mens den trekker ut og ned på dypere vann om vinteren.

Berggylt i brunfarger

Man fisker den med stang helt inne ved tarebeltet, men kan også tas i garn. Det litt søtlige kjøttet er godt til fiskesuppe, mens mange foretrekker den lettsaltet og stekt. Foto: fiskeslag.com

About

Categories: Leppefisk Stikkord: , ,