Trollkrabbe (Lithodes maja)

Trollkrabbe er merkelig nok ingen krabbe, men en nær slektning av eremittkrepsen. Trollkrabben er vanlig langs hele Norskekysten og den er utbredt i kystnære strøk i det meste av det nordlige Atlanterhavet.

Selv om trollkrabbe ikke er noen sjelden art, er det ikke vanlig å få den på land. Årsaken er at den lever på dypt vann, og trives godt på dybder rundt 100 meter. Likevel er den påvist helt ned til 500 meters dyp. Hodet minner litt om pyntekrabben med sitt pæreformede skjold. Totalinntrykket er likevel en sterk likhet med kongekrabben. Trollkrabben er imidlertid en del mindre med sin skjoldlengde på opp til 15 cm., og det er hannene som blir størst. Fargen er rødlig med nyanser av oransje, gult, hvitt og brunt. Den har tre par bein og to klør hvorav den høyre (ei knuseklo) er markant størst.

bilde av trollkrabbe

Man oppdager snart at en trollkrabbe har en god beskyttelse mot predatorer. Skarpe og harde pigger finnes over hele krabben, også på føttene; dette i motsetning til kongekrabben. Trollkrabben har også et hardere skall og en annen fasong på partiet mellom øynene. Likevel har trollkrabbe fisket sør for Nordland ofte blitt mistenkt for å være sin storebror i nord.

Bilde av lithodes maja

Trollkrabben på bildet over hadde en ryggskjold på 11 cm. Skjoldet er like bredt som det er dypt. Totalt, med utstrakte bein målte den 58 cm. Selv om det ikke er noen kommersiell utnyttelse av arten, er den meget velsmakende. Den fanges gjerne enkeltvis som bifangst i teiner og garn på dypt vann. Foto: scanfishphoto.com.

About

One thought on “Trollkrabbe (Lithodes maja)

Comments are closed.