Gapeflyndre (Hippoglossoides platessoides)

Gapeflyndra minner litt om kveita i sin kroppsform. Den er langstrakt, og munnen er forholdsvis stor (noe som har vært medvirkende til navnet; gapeflyndre). I motsetning til kveita er sporen rundet i ytterkantene. Også finnene som omgir fisken er formet i en jevn bue.

hippoglossoides platessoides - gapeflyndreEi gapeflyndre kan bli ca. 5o cm. lang, og det er hunnene som blir størst. Eksemplaret som er vist på denne siden er den største gapeflyndre som er blitt lengdemålt i Norge  (som det nederste bildet viser) med sin lengde på 51 cm (avrundet nedover). De eldste fiskene kan bli nær 20 år gamle.

Skinnet til gapeflyndra er belagt med små skjell som gir den en ru overflate. Blindsiden er lys, og nesten blåhvit av farge.

Vi finner gapeflyndre i Nordsjøen, Barentshavet og i kystnære områder i den nordlige delen av Atlanterhavet.  Hele Norskekysten og våre fjorder er således en del av utbredelsesområdet. Likevel finnes den ikke i så store mengder at den (enn så lenge) er av kommersiell interesse. Gapeflyndre er en fet og velsmakende fisk, og det har vært rettet fokus mot arten i forbindelse med LUR-prosjekt (Lite Utnyttede Ressurser).

Rekordstor gapeflyndre

Om vinteren trekker gapeflyndra ned til dypere vann, mens den i sommerhalvåret kan trekke helt opp på grunnene. I likhet med andre flyndrefisker trives den på sand- og mudderbund der den jakter på småfisk, krepsdyr, muslinger og andre bunndyr.

Bildene på denne siden er tatt av Øyvind Tangen.

About

One thought on “Gapeflyndre (Hippoglossoides platessoides)

  1. Fått en i ca samme størrelse ved dykking, målte de ikke da, ettersom eg tenkte de kunne bli større og tvilte på at eg var i nærheten av rekord, Boksen eg hadde den liggene i er målt til 50CM fra ende til ende. så eg var nærme i allefall XD Tatt med spyd under dykking. mistenker den jkunne vært 52- 53 cm lang. men det får vi aldri vite nå ^^ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153299769035883&set=a.10150660923610883.459896.621460882&type=1&theater

Comments are closed.