Stankelbeinkrabbe (Macropodia rostrata)

Stankelbeinkrabben (Macropodia rostrata) er en liten og lite omtalt art i en gruppen av Macropodia-krabber som tilhører Inachidae-familien. Den finnes langs kysten i den østlige delen av Atlanterhavet og i Middelhavet. I Norge er den funnet helt nord til Helgeland.

Macropodia rostrata

Den er ikke lett å få øye på ettersom den holder seg godt kamuflert og gjerne skult i tarebeltet. Dessuten har skallet en farge som ofte går i ett med algene (i ulike nyanser av brunt, rødt, gult og orange). Selv om den oftest finnes på grunt vann, er den også påvist på over 300 meters dyp. Stankelbeinkrabben har tynne bein som gjerne er ikledd/pyntet med alger for å bedre kamuflasjen. I tillegg er den så liten at den sjelden legges merke til. Det pæreformede hodet blir sjelden mer enn 2,5 cm i diameter. Den vesle stankelbeinkrabben på bildet over ble tatt i Kvinnherad (Hardanger). Foto: Kåre Grønsnes

About