St. Petersfisk (Zeus faber)

St. Petersfisk er en art som en sjelden gang blir fanget i norske farvann. Den er en kystnær fisk som finnes langs vestkysten av Afrika, nordover langs Europas vestkyst, i Middelhavet og øst til Svartehavet. I Norge er den ikke observert lengre nord enn til Trøndelag. I tillegg er den også utbredt i kystnære omårder i Sørøst Asia.

Kroppen er flattrykt fra sidene og ryggfinnen er meget høyreist med pigger (noe som ikke vises så godt på bildet over). Pigger ser vi også under buken og i forbindelse med gattfinnen. Hodet er kraftig med en stor kjeve som raskt kan åpnes slik at byttedyr blir sugd inn i et fremskutt gap. Fargen går i nyanser av brunt, olivengrønt, gult og grått.

St. Petersfisk har et karakteristisk «øye» midt på siden. Denne øyelignende flekken virker antakelig avskrekkende og forvirrende på mulige predatorer. Mer tvilsomme kilder hevder at flekken er St. Peter sitt fingeravtrykk; og dette er da opphavet til fiskens navn.

Den er ingen rask svømmer, men den smale og høye kroppen gjør den vanskelig å få øye på med mindre man ser den fra siden.

St. Petersfisk blir sjelden mer enn 70 cm. lang, og det er hunnene som blir størst. De største og eldste eksemplarene kan bli opp mot 8 kg. og oppnå en alder på 12 år. Arten tilhører sin egen «St. Petersfiskfamilie» og finnes i ulike vannlag; fra 5 meter og ned til over 350 meters dyp. Den er en god matfisk, og har en kommersiell verdi lengre sør i Europa.

Foto: Kåre Grønsnes

About

13 thoughts on “St. Petersfisk (Zeus faber)

 1. Fikk en St. Petersfisk som avbildet, i Sørfjorden, en arm av Hardangerfjorden, ved EDNA, på litt djupt vatn, fisken var ca. 35 – 40 cm lang, den levde så jeg slapp den ut igjen i fin form. Fikk den på et ti omfars fjordagarn. Fisken 2KNURRET2 men jeg tokd den ut av gaRNET.

 2. Fikk en slik fisk vest for Misje på sotra 12/7-13 var ikke stor, ca 15 cm lang, fikk den på trollgarn.

 3. Ser ut som om dere på Sotra har fått deler av en ung årsklasse (mer eller mindre frivillig) på besøk denne sommeren :) Det er ikke uvanlig at vi – om sommeren – får innsig av spennende fisker som vanligvis ikke kommer til kysten vår. I 2010 kom det jo hundrevis av stripet pelamide (bonito) til de sørlige og sørvestlige delene av kysten. Disse gikk dels i egne små stimer, og tilhørte samme årsklasse. Kanskje det også er en god del 15-cm.-lange St. Petersfisker på Vestlandet dette året.

 4. Fikk en St.Petersfisk i Bjørnefjorden / Hordaland 22.11.2013
  på trollgarn, ca 25 m dyp.ca.40.cm lang.Er Akvariet iBergen intresert?

 5. Hei
  Fikk en St.Petersfisk i Samnanger fjorden / Hordaland 15.02.14
  Fisken fikk jeg på et fjordgarn på ca 50 m
  Fisken var ca. 40cm lang og helt levende, den slapp med skrekken, og forsvant i dypet.

 6. Takk for interessante innspill. Ikke bare er den her om sommeren, men den tåler tydeligvis også overvintring i våre farvann.

 7. Fikk 3 stk st.petersfisk i førdesfjorden i sveio i slutten av februar. Tatt på garn ca. 50 mtr dybde. Snakket med andre i område som også hadde fått st.petersfisk.

 8. Fikk en St.Petersfisk i torskegarn på 50 m dybde 16.03.2015 på Maurstadvikja, / Bryggja i Nordfjord. Den var 37 cm lang.

 9. Fikk en St.petersfisk i garn på ca 5 meters dyp i Bømlofjorden 29. juni 2015. Ca 20 cm lang. Fascinerende fisk. Aldri sett før (kun i fiskebøker). Kasta den uti igjen. Svømte forvirret avgårde. Fikk tatt bilde av den sogar.

 10. Fekk ein St.Petersfisk i garn idag (9. sept 2015) på ca. 15 m djup i Hardangerfjorden. Fisken var ca. 40 cm lang. Har ikkje sett ein slik fisk før, så eg heiv han ut i sjøen igjen. Sjekka fiskebok og data, så eg fann ut at det er ein sjelden fisk i fjordane på Vestlandet.

Comments are closed.