Sandflyndre (Limanda limanda)

Sandflyndre (Engelsk: Dab) er en meget vanlig art langs hele Norskekysten og i Nordsjøen. Som navnet tilsier, finner man sandflyndre helst på sandbunn, men også på mudderbunn og blandingsbunn. Fargen på fisken varierer i ulike variasjoner av brunt og grått, gjerne med nyanser av gult og olivenbrunt. Skinnet kan føles litt sandpapiraktig mens undersiden er lys og glatt.

Øyesiden har ofte flekker (som vist på bildet over), og disse kan minne om dem man finner på rødspette. Legg merke til den kraftige og karakteristiske buen på sidelinja like bak nakken. Sandflyndra blir sjelden mer enn 40 cm. lang og veier sjelden over 1 kg. Det er hunnfisken som blir størst.

Denne vesle flyndra er en god matfisk, og den er en viktig kommersiell ressurs for flere av landene rundt Nordsjøbassenget. Den finnes fra et par meters dyp og ned til over 100 meters dyp. Der beiter den på småfisk, børstemark, små krepsdyr og andre små bunndyr. Foto: M.Tangen

About