Knurr (Eutrigla gurnardus)

Knurr tilhører knurrfamilien og har fått navnet sitt på grunn av lyder den kan lage. Første gang man prøver å få en knurr løs fra fiskeredskapet, kan man bli overrasket over en svak knurrelyd som fisken produserer gjennom vibrasjoner i svømmeblæra.

Knurr lever helst på slett bunn; gjerne sand – og mudderbunn, men også blandingsbunn. Den kan finnes fra fjæra og ned til over 100 meters dyp. Om natten kan knurren forlate havbunnen og beite i de frie vannlagene (pelagisk). Menyen består helst av småfisk og mindre krepsdyr.

Knurr er lett å kjenne igjen på sitt pansrede hode og en kropp som smalner sterkt bakover. Bryst- og bukfinne er plassert i nedre kant av hjelleåpningene og like i fremkant av disse (på undersiden) har den tre stråler (sjeggtråder). Disse strålene fungerer som et sanseorgan. Den fremre ryggfinnen er relativt høyreist. Sidelinjen er markert og hvit med små beinknuter. Slike beinknuter finner man også langs den fremre ryggfinnen (se bilde under). Ryggen er mørk og buken hvit.

Utbredelsesområdet strekker seg fra Middelhavet i sørøst og nordover langs Europas vestlige kystlinje, nordvestover til  Island i nordøst helt opp til Trøndelag. Videre nordover er den heller sjelden.

vanlig knurr

Knurr antas å bli omlag seks år gammel. Den kan bli over en halv meter lang og veie opp mot 1,2 kg. Kjøttet er velsmakende selv om den i norge har liten økonomisk verdi. Den fiskes helst i trål og snurrevad. Foto: M.Tangen

About

9 thoughts on “Knurr (Eutrigla gurnardus)

  1. Jeg fikk en halvstor Knurr på sluk utenfor Vollen i Asker kl. 11 i formiddag:)

  2. jeg har fisket med line etter hyse/brosme i området sør og øst for svolvær, mellom 2000-3000krok i vert sjøvær.Jeg har fisket mellom 5 og 20 knurr når jeg har dratt lina,så den er ikke så skjelden nord for trøndelag.

  3. Takk for informasjon Ørjan! Kanskje denne (som en del andre arter) får en stadig mer nordlig utbredelse.

  4. Fikk Knurr på garn i Ofoten i Nordland. Ca 35 cm lang, og ca 3-4 hg.Tydelig at den er hær oppe i nord også :)

  5. Fikk en halvstor Knurr (hadde store blå «vinger») på sluk ikveld 9.juli kl.20.30 fra kai ved Roald Amundsens hjem (Oppegård/Oslo).

  6. Hei. Fikk en Krurr i helgen på sildesluk. 4 meters dyp inne i Bestumkilen. Den var blå ytterst i kantene på finnene, ca 35 cm lang. Har bilde av den

Comments are closed.