Paddetorsk (Raniceps raninus)

Paddetorsk er en av de merkeligste fiskene man finner i kystsonen. Den lever på grunt vann og kan en sjelden gang lure seg inn i ei ruse. Ellers er den et sjeldent syn for de fleste fritidsfiskere.

Med en kropp som smalner inn mot halen og lange og lave finner på over- og undersiden, minner den ikke så mye om en torsk. At den også er mørk av farge og har en glatt kropp, bidrar også til at den gjerne omtales som «havets rumpetroll». Likevel tilhører den torskefamilien med sin beskjedne lengde på maksimalt 30 cm.

Paddetorsk bilde

Den vesle torskefisken har imidlertid en liten skjeggstubb på sin hake som er preget av underbitt.

Bilde av paddetorsk

Paddetorsken liker seg ikke på dypt vann., og foretrekker ulendt terreng med steiner, tare og gode gjemmesteder. Selv om den sjelden observeres fra dem som fisker fra land, er den sky fisken et vanligere syn for dykkere. Paddetorsken er en bunnfisk, og dietten består også av det som måtte være å finne av bunndyr i kystnære farvann.

Paddetorsk

Foto: M.Tangen

About

6 thoughts on “Paddetorsk (Raniceps raninus)

  1. Hei, Denne Paddetorsken er faktisk svært vanlig i Flekkefjord.
    Jeg vil påstå at arten har blomstret opp de seneste årene. FIkk aldri denne fisken i mine yngre dager…

  2. Vi fikk en 20 cm lang paddetorsk i dag 28. mai 2014 kl ca kl 21:30, på åtte m. dyp, vha. pilking med kastestang og liten grønnskimrende «stingsild». Fangsten gjort på innsiden av Jerkholmen, vest i Arendal kommune. Vårt første møte med denne skapning, som vi tidligere manglet all kunnskap om. Men ingen skriver om dens evt. attraktivitet øå matbordet?

  3. Har fått mange slike, spesielt i ruser. Morsom fisk, men jeg ser ikke for meg at jeg skal filetere dem. De er jo ikke særlig store. Det hadde blitt små fileter, men jeg vil tro at smaken er god. Det er bare å prøve, og så legge igjen matopplevelsen i kommentarfeltet.

Comments are closed.